Ebben a blogbejegyzésben a LED-es fényfüzéreket mutatom be, és segítek eligazodni a Medvés Nagykereskedés több, mint 100 különböző termékből álló, hatalmas LED-füzér választékban.

…mert egy biztos: a karácsony elképzelhetetlen fények nélkül! 

Az adventi várakozás és a karácsony a téli napforduló idejére esik. Ekkor a sötét és borús nappalokba igyekszünk melegséget hozni és fénnyel töltjük meg környezetünket. A hagyományos gyertyagyújtás mellett mára a modern technológia is segít bennünket a meghitt környezet kialakításában. A technikai fejlődés és a piac igényei karöltve hozták el a LED-es fények uralmát és mára hatalmas választékkal találkozunk. A LED-es fényfüzéreket számos felhasználási területen alkalmazhatjuk a dekorációink kapcsán, kül- és beltéren egyaránt.

A fényfüzérek között különbségek lehetnek a LED-ek száma, színe, az áramforrás és a kábel tulajdnoságai kapcsán is. 

1) AZ ÉGŐK száma

A LED-ek száma 10-től akár 1000-ig is terjedhet egy termékben, és a kínálatban csaknem 20 különböző LED-számú fényfüzér található.

A kisebb LED-számú, olcsóbb füzérekkel a karácsonyi kompozícióinkat dobhatjuk fel, rendkívül látványos hatást elérve. Tapasztalat: mindenkiből garantáltan kiszökik egy elismerő és őszinte „Hű!”, amikor a kompozícióba észrevehetetlenül elhelyezett elemes kis áramforráson átbillentjük az OFF-ON kapcsolót és sejtelmesen fényárba borul a kompozíció, még meghittebbé és élőbbé téve az alkotást.

A nagyobb LED-számú fényfüzérek alkalmazása már mindenkinek ismerősebb lehet: hagyományosan a fenyőfákhoz, girlandokhoz, különböző térdekorációkhoz alkalmazhatunk hosszabb égősorokat.

Néhány minta a LED-ek száma szerint felsorakoztatva a kínálatunk egy töredékével:

2) AZ ÉGŐK SZÍNEI

A másik nagy kérdés a LED-ek színe. A fehér szín 3 árnyalata is megtalálható a kínálatban, hogy a vágyott hangulatot a leginkább megteremthessük:

  • hideg (kékes fény)
  • meleg (sárgás fény)
  • extra meleg (nagyon sárgás fény)

A hideg, kékes fehér fény a fagyos, téli hangulat eléréséhez jól használható, míg a sárgás, meleg színárnyalatok a meghitt hangulatot, a gyertyalángszerű melegséget teremtik meg. Ha a karácsony legjellemzőbb színeit nézzük, akkor az ezüstösebb színekhez jobban illik a hideg, kékes árnyalat, míg az arany színekhez a meleg árnyalatok alkalmazhatóak leginkább.

A negyedik jellemző színárnyalat a multi color, ami a hagyományos karácsonyi színkavalkádért felel a piros, zöld, kék és sárga színeivel.

3) A Kábel jellemzői

A kábel jellemzője és színe is tovább növeli a lehetséges fényfüzér-típusok számát. Alap esetben két nagy kategóriát különböztetünk meg. Az egyik a hagyományos, vastagabb műanyag kábel, ami két színben is kapható:

  • a klasszikus sötétzöld szín, ami jól társítható a fenyőfákhoz, girlandokhoz
  • a transzparens, átlátszó kábel, ami semlegesebb, így abban az esetben, ha a zsinór nem rejthető el pl. a fenyőfába az átlátszó kábel megmenthet minket és pl. ablakba vagy organza mögé előnyösebb választás lehet.
A másik izgalmas kábeltípus a drótkábel. Ennél a típusnál a kis LED-ek közvetlenül a drótra vannak forrasztva. Ez több szempontból is felkeltheti az érdeklődésünket. Egyrészt a drótos jellege miatt nagyon jól alakíthatóvá válik a kábel, aminek a segítségével be lehet tekerni a különböző kompozíciós elemeket, vagy bizonyos tárgyak kontúrját is elkészíthetjük a dekorálás során. A másik figyelemre méltó tulajdonsága, hogy a drót 3 színben is kapható: arany, ezüst és zöld. Ez teljes szabadságot ad nekünk a kompozíciókba való illesztésük során.

4) Az áramforrás

Bizonyos LED füzérek a hagyományos hálózati „dugós” csatlakozóval rendelkeznek. Ezek zömében a hosszabb, nagyobb LED-számú égősorok.

A különböző kompozíciók, vagy kisebb térdekorációk esetében nem mindig van lehetőség hálózati áramforráshoz csatlakozni. Olyan is előfordulhat, hogy esztétikai vagy funkcionális szempontból más megoldásra lenne szükségünk. Ilyenkor van segítségünkre az elemes LED-füzér, melyet minden gond nélkül beépíthetünk karácsonyi kompozíciónkba, könnyedén elrejtve az AA-s elemet tartalmazó dobozocskát.

De vajon mit lehet még könnyebben elrejteni? Nos, a gombelemmel működő fényfüzérek elemtartó dobozát. Mert ilyen is van. 🙂

A kifejezetten kompozíciókba szánt, kis LED-számú, drótos fényfüzérek áramforrása két darab laposelem, ezért a még kisebb elemtartó doboz zseniálisan elrejthető a kompozícióban.

 5) Fényfüzérek további jellemzői és típusai

Most, hogy áttekintettük az alapvető tulajdonságokat és alternatívákat, már könnyedén felismerhetjük, hogy milyen típusú fényfüzérrel találkozunk éppen a webáruházban vagy a nagykereskedésben. De itt még nem ért véget a bemutatás, mert van még a listán számos különleges tulajdonságú füzérfajta, amiket érdemes megismerni. Lássuk őket pontokba szedve:

 1, PROGRAMOZHATÓ FÉNYFÜZÉREK

Több füzérfajta programos verzióban is kapható, ami azt jelenti, hogy 8 különböző módon tudja fel és levillantani a LED-eket. Erre a fények dobozán a +8 jelzés utal, a webáruházban pedig a termék nevében a “programozható adapter” jelzővel figyelmeztetünk a plusz funkciókra.

2, SŰRŰBB FÉNYFÜZÉREK

A hagyományos fényfüzér esetében a LED-ek távolsága 7,5-10 cm, de vannak sűrűbb fényfüzérek is, ahol a LED-ek távolsága 2cm-esres. 

Megjegyzés:
Az izzósor hosszát nagyban befolyásolja, hogy hány LED-es a fényfüzér, illetve, hogy sűrű vagy normál közökben helyezkednek el a LED-ek. Előfodrulhat, hogy egy több izzóval ellátott fényfüzér rövidebb lesz, mint egy kevesebb LED-es változat, ha a több LED-es izzói sűrűbben helyezkednek el a huzalon.

Például:
1000 LED-es sűrű fényfüzér: 20m hosszú
320 LED-es normál fényfüzér: 24m hosszú

3, HÁLÓS ÉS JÉGCSAP FÜZÉREK

A hagyományos, egy vezetékes fényfüzérek mellett találhatunk hálósat és jégcsapszerű fényfüzért is. A jégcsap elnevezésű fényfüzér jellemzője, hogy egy fő vezetékből különböző hosszúságú vezetékek ágaznak el lefelé, mintha jégcsapok lógnának valahonnan.

4, KORBÁCS FÉNYFÜZÉR

A drótos fényfüzérek között több méretben is megtalálható, az úgynevezett korbács fényfüzér, aminek az a jellemzője, hogy egy pontból indulva több, párhuzamos vezetékre ágazik szét a fényfüzérünk. Ez a termék drótkábeles, elemes verzióban érhető el, többféle hosszúságban.

5, KÜLÖNLEGES ALAKZATOK

A hagyományos fényfüzérek mellett találunk számos különleges verziót is, amikor a LED-ek műanyag csillagokba, fém gömbökbe vagy más szimbólumba vannak elhelyezve.

6, VÍZÁLLÓ FÉNYFÜZÉR

Izgalmas újdonság a vízálló drótos LED-füzér, ami vízbe helyezve is tökéletesen működik. A 10 és 20 LED-es vízálló fényfüzérek pl. nagyon látványos dekorációs elemei lehetnek esküvőknek vagy karácsonyi rendezvényeknek.

7, IDŐZÍTŐVEL ELLÁTOTT FÉNYFÜZÉREK

Némely LED-füzér rendelkeznek egy 6 órás időzítő funkcióval, ami 6 óra működés után automatikus kikapcsolja az elemes fényfüzért.

Nos, itt a vége.
Remélem a bemutatás segítségedre lesz a fényfüzérek közötti eligazodásban, hogy sikerüljön megtalálni a számodra legmegfelelőbb terméket. 🙂